Poskupljuju duvanske akcize, a hoće li i cigarama skočiti cena?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Akcize na duvan od 1. jula porašće za još 1,5 dinara po paklici, što je drugo povećanje u ovoj godini prema akciznom kalendaru Ministarstva finansija. Iako su nakon rasta akciza u januaru, mesec dana kasnije pojedine cigarete poskupele i za 10 dinara po paklici, duvandžije sada ne očekuju veće cene, piše Blic.

Kako navode u jednoj od vodećih duvanskih kompanija, poskupljenje nije planirano. Verujem da poskupljenja cigareta zbog rasta akciza ovaj put neće ni biti. Tržište ne bi moglo da apsorbuje još jedno povećanje cena, navodi sagovornik “Blica” iz jedne duvanske kompanije.

Inače, prema utvrđenom akciznom kalendaru, speciflčna akciza se povećava za 1,5 dinara dvaput godišnje, u januaru i u julu. Sa novim rastom od 1. jula, deo koji država uzima proizvođačima po paklici cigareta iznosiće 68,5 dinara, umesto dosadašnjih 67 dinara. Ovaj akcizni kalendar važi do kraja 2020. godine.

U udruženjima potrošača smatraju da će ipak biti poskupljenja cigareta. Ako je prošli put povećanje cena cigareta bilo i do 10 dinara po paklici, to se može očekivati i sad. Ne verujem da će duvanske kompanije da se odreknu dela svog prihoda navodi potpredsede Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay