Posle četiri godine: Grčka UKIDA “kontrolu kapitala”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada premijera Kirijakosa Micotakisa najavila je ukidanje od 1. septembra svih preostalih ograničenja raspolaganja novcem uloženim u banke “kontrole kapitala”, uvedene u Grčkoj pre četiri godine, po dogovoru prethodne levičarske vlade i kreditora Grčke EU i MMF.

“Četiri godine od uvođenja, kontrola kapitala prestaje,” rekao je Micotakis u Skupštini Grčke.

Ministar finansija Hristos Stajkuras rekao je da će se odluka sprovesti “od 1. septembra” po usvajanju izmene propisa o tome.

“U saradnji s Bankom Grčke, ostvarujemo naše predizborno obećanje ranije nego što je bilo planirano: ukloniti kontrolu kapitala”, rekao je premijer.

Micotakis, koji je na vlast došao na izborima 7. jula okončavši levičarsku vlast Aleksisa Ciprasa, rekao je da je prethodna vlada vodila “katastrofalnu politiku”.

Kontrola kapitala je uvedena 28. juna 2015. radi sprečavanja panike u finansijskom sektoru i među klijentima banaka pošto je levičarska vlada probila rok plaćanja MMF.

Pod pritiskom grčkih kreditora, Cipras je tada smenio svog kontroverznog ministra finansija Janisa Varufakisa.

Njegov naslednik na mestu ministra, Euklid Cakalotos obavezao se na novi paket mera štednje u zamenu za treći zajam finansijske pomoći svojoj zemlji.

Po okončavaju programa finansijske pomoći Grčke, u avgustu 2018. godine, i zadovoljstva kreditora oporavkom njene privrede, tada vladajuća levica je objavila da je potpuno ukidanje “kontrole kapitala” bilo “pitanje vremena”, ali se to dogodilo tek sada, godinu dana kasnije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay