Posle kampovanja na Koridoru zimus – novi rok za autoput do mora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nekoliko meseci pošto je najavljivala da deonica autoputa na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru samo što nije gotova, resorna ministarka obećava novi rok.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će pre leta biti pušten u saobraćaj autoput na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru i na Koridoru 11 od Obrenovca do Preljine, i najavila potpisivanje novih ugovora i izgradnju tri nova autoputa.

„Grdelička klisura je najteže gradilište u Evropi, na kojem 2014. nije bilo nijednog metra asfalta. Krajem prošle godine imali smo radove na još nekoliko tačaka, a sada su te deonice u potpunosti asfaltirane i biće spremne za saobraćaj za letnju turističku sezonu“, rekla je Mihajlović za RTS.

Ona je dodala da Koridor 10 mnogo znači za Srbiju, pre svega zbog tranzitnog saobraćaja, jer je pre nekoliko godina bilo 34 miliona automobila, prošle godine oko 58 miliona, a ove se očekuje najmanje 60 miliona.

Prethodne četiri godine, po rečima ministarke, asfaltirano je više od 300 kilometara autoputeva, a među njima su i deonice na Koridoru 11, ka Crnoj Gori.

„Pre leta pustićemo u saobraćaj deonice od Obrenovca do Preljine, a do kraja godine biće završena i deonica Surčin-Obrenovac, što znači da ćemo imati 120 kilometara autoputa na Koridoru 11. To nije važno samo zbog povezivanja, nego i zbog bezbednosti saobraćaja, jer će postojati alternativa Ibarskoj magistrali“, navela je Mihajlović.

Ona je rekla da će na predstojećem Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Dubrovniku, biti potpisani novi memorandumi o saradnji sa Kinom u oblasti infrastrukture.

„Potpisaćemo memorandum za deonicu Novi Beograd-Surčin, čija je izgradnja vredna oko 70 miliona evra. Ove godine očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora za tu deonicu, a u narednoj da počnemo radove. Takođe će biti potpisan i memorandum za deonicu Požega-Boljare, za koju je procenjena vrednost radova između 1,5 milijardi evra i dve milijarde evra“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da se završetkom izgradnje Koridora 10 jedan ciklus završava, a da ove godine kreće novi investicioni ciklus u infrastrukturi, u okviru kojeg će se graditi tri nova auto-puta.

„Na gradilištu autoputa Preljina-Požega izvođač već pravi svoj kamp i uskoro kreću radovi. U junu očekujemo početak izgradnje prve deonice autoputa Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, kao i Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate-Preljina“, rekla je Mihajlović.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Unesite Vaše ime

    Vojvodinu opet zaobišli….pošto je sve ravno, tu nema izgovora za produžavanje rokova u nedogled i punjenje džepova, svojih i ostalih „investitora“ i „izvođača radova“….

  2. Radoje Milosavljevic

    Velika propaganda SNS ministarke.Po cemu je Grdelicka klisura najteze gradiliste u Evropi?
    Najteze je zato sto su nesposobni da organizuju radove i zato sto postavljaju politicke rokove koji nisu realni.