Poslodavci RS predlažu „privremeno penzionisanje“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

„Privremeno penzionisanje“ nova je ideja i potencijalna praksa koja stiže iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Radnička bolovanja jedna su od bolnih tačka poslodavaca u Srpskoj, pa nude i traže načine da toj problematici stanu u kraj.

Imamo bolovanja koja su trajala dve, tri godine, a bila su na teret poslodavaca. Mi smo sad u fazi razgovora gde se razmišlja o uvođenju „privremenog penzionisanja“ za takve slučajeve koji bi bili pod posebnim režimom što se tiče strane Fonda“, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca.

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske poručuju da važeći zakoni ne poznaju institut „privremene invalidske penzije“.

Sada je praksa, kažu u Fondu PIO, da se u postupku veštačenja utvrđuje da li je radnik radno sposoban ili nije. Ideju poslodavaca podržavaju i kažu da su spremni za saradnju.

„Došlo bi se do dva benefita, smanjio bi se iznos izdvajanja za dugotrajna bolovanja za desetine hiljada ljudi, s druge strane institutom privremene invalidske penzije za koji bi se izdvajala određena naknada rešio bi se taj problem. To je jedno otvoreno pitanje“, kaže Tihomir Joksimović iz Fonda PIO Republike Srpske.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, na bolovanju se prošle godine u proseku mesečno nalazilo oko 16.100 radnika. Na bolovanju do 30 dana nalazilo se mesečno oko 10.600 radnika, a preko 30 dana oko 5.500 radnika.

Inače, bolovanja duža od 30 dana idu na teret Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, dok bolovanja do 30 dana idu na teret poslodavca.

Izvor: Capital

Foto: Pixabay