Poslodavci u BiH dižu plate da zadrže radnike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Praksa sve većeg broja poslodavaca da povećavaju plate radnicima kako bi ih zadržali u Bosni i Hercegovini rezultirala je i statističkim povećanjem prosečne neto plate u BiH koja je prvi put premašila vrednost od 900 KM.

U decembru prošle godine, prosečna islaćena neto plata u BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosila je 906 KM i nominalno je viša za 5,1 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, te za 0,8 odsto u odnosu na novembar 2018. godine.

Rast plata posebno se osetio od polovine prošle godine, kada je intenziviran talas odlazaka kadrova iz BiH u inostranstvo.

Osim toga, rastu zarada u BiH doprinela je i odluka Vlade Republike Srpske, takođe iz sredine iz prošle godine, kojom je kroz opterećenje budžeta podržano povećanje plata radnicima u realnom i javnom sektoru ovog entiteta.

Najnižu platu u BiH u decembru, prosečno 573 KM, primili su zaposleni u pružanju smeštaja, pripremi i usluživanju hrane, a odmah do njih su zaposleni u građevinarstvu gde je prosečna mjesečna zarada iznosila 600 KM.

U sektoru informacija i komunikacija prosečna plata popela se na 1.293 KM, dok je u finansijskim i delatnostima osiguranja bila 1.547 KM. Ipak, najveće plate imaju zaposleni u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji gde radnici mesečno prime 1.436 KM.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay