Poštari poručuju: Nismo LOPOVI!; Efektiva: Misteriozno NESTALI paketi počeli da stižu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Deset novosadskih poštara održalo je protest ispred glavne pošte povodom optužbi udruženja “Efektiva” da u Srbiji nestaju pošiljke koje se naručuju onlajn preko kompanije “Aliekspres”.

Držeći transparent na kojem je pisalo “Radnici pošte nisu lopovi”, oni su u razgovoru sa novinarima poručili da je cela situacija veoma neprijatna za njih.

Radnici “Pošte Srbije” nisu negirali da problem postoji, ali su ukazali da se on nalazi u strukturi carinske i poštanske službe.

Pozvali su predstavnike svog rukovodstva i udruženja “Efektiva” da započnu razgovore i da reše nastalu situaciju jer se gnev javnosti prelama na leđima običnih poštara, objavio je portal mojnovisad.

Sa druge strane, udruženje Efektiva je na svojoj Fejsbuk stranici objavilo da su „misteriozno nestali paketi iz Kine počeli masovno da stižu”.

Nakon problema sa kašnjenjem i isporukom robe naručene preko popularnog kineskog sajta “Aliekspres” i pisanja medija u Srbiji da mnogi kupci nikada nisu ni dobili svoje porudžbine, proteklih dana počele su masovno da stižu neke od “misteriozno nestalih” pošiljaka.

“Poslednja dva dana građani prijavljuju da im paketi stižu masovno i to im stižu paketi koji su naručivani u različitim vremenskim intervalima. To znači da su negde stajali i neko se sada dosetio nakon cele ove buke i rekao – hajde to sada isporučujte ljudima da bi se taj problem koliko-toliko amortizovao”, rekao je za RTS Dejan Gavrilović iz Udruženja “Efektiva”, koje je od “Aliekspresa” zatražilo podatke o ukupnom broju narudžbina iz Srbije i paketa koji nikada nisu stigli do kupaca.

Pre nekoliko dana Pošta Srbije demantovala je navode Efektive i navela da “usled okolnosti izazvanih višom silom, Pošta Srbije ne može snositi odgovornost”, kao i da je “na početku pandemije izazvane virusom Kovid-19, kada je transport bio u prekidu, što je izazvalo kašnjenja dela međunarodnih pošiljaka od tri meseca, postupala kao i druge poštanske uprave saglasno preporukama i objavama razmenjenim preko Svetskog poštanskog saveza”.

Pošta Srbije DEMANTUJE: NIje tačno da on-line pošiljke NESTAJU


Slično objašnjenje stiglo je i od Uprave Carina, iz koje su naveli da “eventualno može biti reči o kašnjenju pošiljaka male vrednosti usled obustave avio saobraćaja na samom početku pandemije koronavirusa”.

Iz udruženja Efektiva su tada naveli da je do ovoga došlo zbog masovnih krađa takozvanih pošiljki malih vrednosti na putu ka kupcu u Srbiji, zbog čega su kineski prodavci ustanovili da im se više ne isplati da srpskim kupcima jeftino šalju robu.

Zbog masovne krađe paketa u Srbiji, Aliexpress drastično poskupeo isporuku


Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Pingback: Poštari poručuju: Nismo LOPOVI!; Efektiva: Misteriozno NESTALI paketi počeli da stižu - biznis24.rs

  2. Luka

    Koja je to “viša sila” o kojoj oni govore?! Nije dovoljno što carinski lopovi kradu od naroda 32% vrednosti pošiljke nego sad i bukvalno kradu. Užas i sramota.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.