Potpisan sporazum o auto-putu Beograd-Sarajevo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Okvirni sporazum Vlade Srbije i turske kompanije “Tašjapi” o saradnji na projektima infrastrukture, čiji deo je i izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, potpisali su danas u Beogradu ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik turske kompanije “Tašjapi” Emrulahom Turanlijem.

Zorana Mihajlović je kazala da “u najkraćem roku” očekuje ugovore za tri projekta.

“Prvi će biti za rehabilitaciju puta Novi Pazar-Tutin, dužine 22,5 kilometara, koja će koštati najmanje 20 miliona evra i za šta očekujemo da počnu radovi najkasnije za šest meseci, kad se inovira projektna dokumentacija”, kazala je Mihajlović, a saopštio je njen kabinet.

Druga dva ugovora su za oba kraka auto-puta Beograd-Sarajevo na teritoriji Srbije: Kuzmin-Sremska Rača, od 17 kilometara, procenjene vrednosti 210 miliona evra, i Požega-Užice-Kotroman, od 60 kilometara, procenjene vrednosti 830 miliona evra.

Dodala je da samo sa srpske strane procenjena vrednost izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo iznosi 1,05 milijardi evra.

“Vrlo blizu smo potpisivanju ugovora, a turska strana kreće sa izradom projektne dokumentacije”, kazala je Mihajlović.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko rekao je da je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo “projekat života” za obe zemlje i da će povezati nekoliko industrijskih zona koje su u ovom trenutku veoma loše povezane.

“Posle Koridora 5c ovo je najvažniji infrastrukturni projekat za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Jusko.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Piše: T. K.