Potpisan ugovor o pružanju savetodavnih usluga za Кomercijalnu banku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je danas ugovor o konsultantskim uslugama s konzorcijumom koji predvodi investiciona banka Lazard, a koji čine i KPMG Srbija i advokatska kancelarija “Prica i partneri”, za pružanje savetničkih usluga za pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku.

Ugovor su, pored ministra finansija, potpisali ispred kompanije Lazard Jorg Asmusen, u ime KPMG-a Uroš Ačanski, a ispred advokatske kancelarije “Prica i partneri” Danica Gligorijević, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Srbija je vlasnik 41,75 odsto akcijskog kapitala Komercijalne banke, a glavni zadatak traženog savetnika je analiza poslovanja banke, analiza tržišta, kao i sprovođenje budućeg postupka za izbor partnera u banci u skladu sa izabranom metodom.

U roku za dostavljanje ponuda, do 12. novembra 2018. prispelo je 14 izjava o zainteresovanosti, a komisija Ministarstva finansija je posle detaljne analize odlučila da zahtev za dostavljanje ponude pošalje na adresu šest renomiranih investicionih banaka.

Rok za podnošenje ponuda bio je 3. decembar 2018. godine, a svoje ponude dostavile su kompanije Lazard Freres, Rothschild i ING Bank.

Ministarstvo je navelo da je finansijski savetnik biran na osnovu kvaliteta i cene. Tehničke ponude su otvorene 3. decembra, posle čega je utvrđeno da su sve tri ponude prošle tehnički prag, i u prisustvu predstavnika svih ponuđača pristupilo se otvaranju finansijskih ponuda 13. decembra 2018. godine.

Na osnovu kriterijuma iz konkursne dokumentacije kao najuspešnija ponuda ocenjena je ponuda Lazarda, koja nastupa u konzorcijumu sa KPMG Srbija, i advokatskom kancelarijom “Prica i partneri”.

Ministarstvo finansija navodi da će posle potpisivanja ugovora s Lazardom, uslediti analiza finansijskog položaja banke i priprema svih dokumenata za raspisivanje tendera za pronalaženje zajedničkog partnera.

Savetodavnim programom Instrumentom za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument), koji je Srbija potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom, predviđeno je da objava tendera bude do kraja juna.

Ugovor s novim strateškim partnerom za Komercijalnu banku trebalo bi da bude potpisan do kraja godine.

Izvor: Beta

Foto: Promo