Potvrđena REKORDNA kazna, Zakerberg još i DOBRO prošao

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki regulatori kaznili su Fejsbuk sa pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti i uvelo nove nadzorne mere i restrikcije nad poslovanjem kompanije, ali se u toj odluci generalni direktor Mark Zakerberg smatra samo ograničeno lično odgovornim.

To je najveća kazna koju je Savezna trgovinska komisija (FTC) izrekla nekoj tehnološkoj kompaniji mada će se ona samo neznatno osetiti u kompaniji koja prošle godine imala prihode od 56 milijardi dolara.

Kao deo dogovora agencije sa Fejsbukom, direktor Zakerberg će lično morati da garantuje da će kompanija da poštuje svoje programe o privatnosti. FTC je naveo da preti krivična ili civilna kazna u slučaju lažnih garancija.

Neki stručnjaci su mislili da bi FTC mogao direktno da kazni Zakerberga ili da znatno ograniči njegov autoritet u kompaniji.

“Visina kazne od pet milijardi dolara i široke mere oko poslovanja su bez presedana u istoriji FTC”, rekao je Džo Simons predsednik tog regulatornog tela u saopštenju. On je naveo da je cilj novih restrikcija da se promeni čitava kultura Fejsbuka vezana za privatnost da bi se smanjila verovatnoća daljih kršenja.

U okviru ovog dogovora Fejsbuk ne priznaje bilo kakvu krivicu.

To savezno telo za nadzor poslovanja otvorilo je istragu oko Fejsbuka prošle godine posle otkrića da je firma za prikupljanje podataka Kembridž Analitika prikupila podatke od čak 87 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove dozvole.

Kazna je daleko iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen Gugl, 2012. godine, zbog zaobilaženja kontrola za privatnost u Safari brauzeru aparata Epl.

Za Fejsbuk ovim nije završeno sa ispitivanjima. Kompanija je i dalje pod raznim istragama u SAD i drugde u svetu, uključujući u EU, Nemačkoj i Kanadi. Takođe postoje brige o kršenju propisa o konkurenciji i oko toga se vode saslušanja u američkom Kongresu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay