Povećana aktivnost u oblasti problematičnih kredita u CIE nastavljena i u 2017. godini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najnoviji, šesti po redu Deloitte-ov izveštaj o problematičnim kreditima (“CEE NPL markets on the peak”) i ovaj put analizira odnos, obim i tržište problematičnih kredita u centralnoj i istočnoj Evropi (CEE).
Povećana aktivnost na tržištu problematičnih kredita koja je u centralnoj i istočnoj Evropi uzela maha 2016. godine, kada je nominalna vrednost sklopljenih aranžmana bila nešto više od 7 milijardi evra, nastavila se i u 2017. godini. Najatraktivnija tržišta s najvećim vrednostima prodatih portfolija bile su Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija. Iako se još uvek najviše transakcija odvija u segmentu korporativnih problematičnih kredita, određeni investitori su svoju pažnju preusmerili na segment stambenih hipotekarnih kredita.
Posmatrajući 12 zemalja u regionu obuhvaćenih Deloitte-ovim izveštajem (bez Ukrajine i BiH), vrednost problematičnih kredita znatno se smanjila, tako da je u 2016. godini iznosila 44 milijarde evra, nasuprot 51 milijardi evra u 2015. godini. A sa Ukrajinom i BiH, vrednost problematičnih kredita u 2016. godini dosegla je 61 milijardu evra. Na ukrajinski bankarski sektor snažno su uticali tzv. loši kreditni plasmani akumulirani tokom ekonomske i političke krize.
Vladimir Surla, direktor u Sektoru za finansijski konsalting ističe: „Kako je tržište duga u Velikoj Britaniji i Irskoj sazrevalo, aktivnost tržišta problematičnih kredita značajno se povećavala u Sredozemlju, centralnoj i istočnoj Evropi. Slično kao i 2016. godine, poboljšanje makroekonomskih pokazatelja i oporavak tržišta nekretnina, ostali su glavni pokretači prodaje tzv. loših kredita u centralnoj i istočnoj Evropi u 2017. godini. Pristup povoljnom finansiranju doprineo je povećanju finansijskih kapaciteta investitora, čime je podstaknuta potražnja. Što se tiče ponude, regulatorne i lokalne vlasti na mnogim područjima razvile su mere kako bi podstakle finansijske institucije na prodaju problematične imovine kao i imovine koja nije u funkciji osnovne delatnosti. Investitori koji su već izgradili kapacitete potrebne za servisiranje date vrste portfolija, i stekli adekvatno iskustvo u tom segmentu u regionu, predstavljaju najizglednije učesnike u transakcijama problematičnih portfolija i u narednom periodu. S druge strane, Deloitte u narednim godinama očekuje manji broj novih investitora na području  centralne i istočne Evrope, zbog smanjenog obima transakcija. Takođe, iznosi paketa koji se nude u Sredozemlju uveliko nadmašuje iznose onih u centralnoj i istočnoj Evropi, zbog čega su privlačniji globalnim investitorima.“
Deloitte predviđa da će i u 2018. godini prodaja problematičnih kredita biti preovlađujuća opcija za smanjenje problematične imovine u sektoru bankarstva u centralnoj i istočnoj Evropi. Međutim, uzimajući u obzir značajan broj transakcija korporativnih loših kredita koje su nedavno zaključene, u narednom periodu se može očekivati povećanje prodaje stambenih hipotekarnih kredita. U tom kontekstu, investitori su već uložili značajna sredstva na tržištu Mađarske. Dugoročno posmatrano, očekuje se da će se aktivnosti tržišta nenaplativih kredita u centralnoj i istočnoj Evropi postepeno smanjivati, jer će banke smanjiti vrednost postojećih nenaplativih plasmana na održivi nivo. Deloitte predviđa i povećanje aktivnosti na sekundarnim tržištima nenaplativih kredita u budućnosti. Osim toga, očekuje se da će porasti tržište transakcija naplativih bankarskih kredita i poslova s bankarskim subjektima, u skladu sa dugo očekivanom konsolidacijom segmentiranih bankarskih tržišta centralne i istočne Evrope.
Deloitte je vodeći konsultant na globalnom nivou kada su u pitanju transakcije portfolija kredita. Deloitte je proteklih godina radio na projektima razduživanja i transakcijama kreditnih portfolija banaka ukupne vrednosti iznad 500 milijardi evra globalno, kao savetnik kako prodavaca tako i kupaca.
U protekle četiri godine, na području centralne i  istočne Evrope, Deloitte je bio savetnik na transakcijama portfolija kredita i postupcima razduživanja za imovinu vrednosti iznad 6 milijardi evra.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay