Prada se izvinila zbog dizajna sa rasističkom konotacijom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Italijanska luksuzna modna kompanija “Prada” objavila je da će uskoro osnovati “veće” za poštovanje razlika i suzbijanje rasizma, s obzirom na to da je tokom vikenda morala da iz njujorške trgovine povuče predmete koji su podsećali na rasističke karikature.

„Hteli bismo da izrazimo naše iskreno žaljenje i izvinjenje zbog proizvoda ‘Pradamalia’ koji su zgranuli javnost. Povučeni su sa tržišta i neće se prodavati“, objavila je kompanija na društvenoj mreži Tviter.

Niz predmeta postavljenih u izlogu Pradine prodavnice u četvrti SoHo, uzbunio je društvene mreže: na privescima za ključeve, futrolama za mobilne telefone i majicama bio je motiv koji je veoma podsećao na karikature „blackface“ – likove „crnaca s izbuljenim očima i debelim usnama“, kojima su u 19. i početkom 20. veka ismevani crnci.

Prada se najpre branila tvrdeći da je reč o „izmišljenim likovima koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću a naročito ne sa ‘blackfaceom'“, ali je ipak najavila da će povući sporne predmete.

U vreme kada u Sjedinjenim Državama krajnja desnica doživljava uspon a policijsko nasilje nad crncima je sve češća pojava, svaki spomen na ‘blackface’ raspiruje strasti.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

Piše: T. K.