„PRAVEDNI“ PLAN EU: Bogatima sve, sirotinji mrvice

PinterestFacebookTwitterShare

Skoro sav novac odobren u prvoj godini investicionog plana Evropske unije vrednog 315 milijardi evra završio je u 15 najbogatijih zemalja članica, dok se preostalih 13 moralo zadovoljiti mrvicama, pokazuje izveštaj Evropske investicione banke (EIB).

Plan investicija pokrenut je sredinom prošle godine radi privlačenja privatnog kapitala za finansiranje ulaganja. Pritom su ona rizičnija pokrivena iz Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji se oslanja na 21 milijardu evra iz javnih izvora.

Do kraja juna, u prvoj godini trogodišnjeg plana, generisano je 104,75 milijardi evra ulaganja, odnosno trećina ukupno planiranog iznosa, navodi EIB u izveštaju u koji je Rojters dobio na uvid.

Većina novca dodeljena je u EFSI infrastrukturni i inovacijski portfelj, koji bi trebalo da generiše 240 od ukupno 315 milijardi evra investicija. Preostalih 75 milijardi trebalo bi se generisati finansiranjem malih i srednjih firmi.

U segmentu finansiranja infrastrukturnih projekata i inovacija najviše su koristi imale Italija i Španija, treća i četvrta najveća ekonomija evrozone, te Velika Britanija koja je odlučila da izađe iz EU.

Zabrinutost izaziva činjenica da je većina EFSI ulaganja otišla u projekte u 15 najbogatijih zemalja članica EU, a ne u siromašnijih 13 članica, konstatuju u EIB.

„Zabrinjava što se ukupni EFSI portfelj uveliko (92 posto) koncentrisao u 15 članica EU dok je preostalih 13 tretirano neadekvatno. To je posebno problematično jer se većina slabije razvijenih regija u Evropi nalazi u 13 zemalja članica E iz centralne i istočne Evrope“, kaže se u izveštaju.

Nemačka, Francuska i Italija dobile su pak najveći deo podrške za malo i srednje preduzetništvo – 54 posto.

Izvor: SEEbiz