Pre 10 godina izbila je svetska ekonomska kriza. Koja kriza?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vlada Srbije

Deset godina od početka svetske ekonomske krize, koja nije zaobišla Srbiju, premijerka Ana Brnabić ocenjuje da je srpska ekonomija danas daleko jača i mnogo otpornija na promene.

„Svetska ekonomska kriza pogubno je pogodila Srbiju. Tadašnja vlada je pričala da imamo šansu u krizi i baš ništa nisu uradili da Srbija postane konkurentna i da privuče neke od investicija koje su se tada zatvarale širom Evrope i sveta“, rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija je danas „jača“ zemlja, čiji je javni dug ispod 60 odsto zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije. „Naš cilj je da taj javni dug u narednim godinama bude ispod 45 odsto, kako bi Srbija bila u `sigurnoj zoni` u slučaju svake naredne, potencijalne, krize“, naglasila je Brnabićeva u Naučnom parku.

Dodala je i da je inflacija već nekoliko godina u planiranim okvirima, kao i da je „nezaposlenost u odnosu na trenutak post svetske ekonomske krize, prepolovljena“. „Nezaposlenost je ispod 12 odsto i mi želimo da ona bude ispod deset odsto“, naglasila je Brnabićeva.

Ističe da su dalji prioriteti države da poboljša klimu za ulaganja, koja je već, primećuje, dala odlične rezultate, jer je samo prošle godine bilo 2,6 milijardi evra investicija. „Ove godine je, do sada, još bolji nivo investicija“, navela je premijerka.

Premijerka ističe da je cilj i stvaranje ambijenta u kome će se razvijati sve više startapova, inovacionih kompanija, malih i srednjih preduzeća.

„Srbija je danas nebrojeno puta jača, ne može da se poredi sa ekonomijom, državnom upravom i javnom potrošnjom koje su u vreme svetske krize bile izrazito neodgovorno vođene. Danas to više nije tako i ja se time ponosim“, apostrofirala je Brnabićeva.

U poređenju sa regionom, poručuje ona, Srbija „može da se diči“ što je lider u inovacijama, digitalizaciji, elektronskim uslugama…

„Imamo jasan pravac kuda idemo i to se pokazuje na našem ekonomskom rastu koji je u prvoj polovini godine 4,85 odsto, a na nama je da taj rast bude održiv“, zaključila je Brnabićeva.

Izvor: RTS

Foto: Vlada Srbije