Pre METROA Beograd će dobiti SISTEM javnih bicikala

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd u ponedeljak raspisati međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u gradu.

„Kao i druge metropole, Beograd je suočen sa ubrzanim rastom broja vozila na gradskoj uličnoj mreži, što dovodi do zagušenja saobraćajnica i trotoara i narušavanja kvaliteta vazduha. Zato stvaramo alternativu kako bi Beograd odgovorio ovom izazovu.“

Jedna od alternativa jeste uvođenje sistema javnih bicikala, koji je širom sveta već pokazao svoje prednosti. Druga je metro, izjavio je Vesić, a saopštio Beoinfo.

Vesić je podsetio da sistem javnih bicikala predstavlja servis kojim su bicikli dostupni svim građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale.

„Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika“, objasnio je Vesić i dodao da će Beograd imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli.

Vesić je rekao i da će Grad Beograd kroz tender za javno – privatno partnerstvo tražiti partnera koji mora da ima iskustva kao operater sistema javnih bicikala u svetu i koji može da bude vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će grad Beograd biti suvlasnik.

Dodao je da će grad partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula naredne godine, a čitav sistem do kraja 2020. godine.

Vesić je najavio da Grad Beograd priprema konkurs za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz i u rečnom saobraćaju kako bi građani u javnom prevozu imali na raspolaganju i ovaj vid prevoza.

Izvor: N1, Beoinfo

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. MarliMonika

    A sta je sa biciklistickim stazama? Kako se zamislja voznja iznajmljenih bicikala (stari deo grada): po saobracajnicama (samo za iskusne bicikliste) ili po trotoarima (slalom izmedju pesaka)? Prvo infrastruktura pa onda rentiranje, logican redosled. Npr. Stari grad – Vracar, koja putanja?