Predsednik Fiskalnog saveta poručuje: Smanjiti opterećenje na rad

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Fiskalni savet

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da taj savet procenjuje da će u budžetu za 2019. godinu raspoloživa sredstva za podsticanje privrednog rasta biti u iznosu od oko 400 do 450 miliona evra i navodi da bi taj novac trebalo usmeriti u povećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja na rad.

“Ta sredstva mogu da se potroše za podsticanje privrednog rasta, a polovina toga, oko 200 miliona, trebalo bi da se utroši na smanjenje poreza”, rekao je Petrović na Samitu EU-Jugoistočna Evropa.

Najbolja politika bi, kako je naveo, bila da se smanji opterećenje na rad, sa 63 odsto, na 61 odsto.

Preostala sredstva bi, kako navodi, trebalo da se iskoriste za povećanje javnih investicija, jer je infrastruktura u Srbiji slaba, naročito u zaštiti životne sredine.

“Ključno bi bilo da se u 2019. postave temelji za buduća ulaganja u zaštitu životne sredine”, rekao je on i dodao da bi u narednih 15 godina u Srbiji bilo potrebno uložiti oko 10 milijardi evra u tu oblast.

Petrović je rekao da su finansije Srbije stavljene pod kontrolu i da je budžet strukturno izbalansiran, ali da Srbija još značajno zaostaje u privrednom rastu za uporedivim zemljama.

Petrović je naveo da će ove godine rast biti preko četiri odsto BDP-a, a toliko je prognozirao i Fiskalni savet u decembru prošle godine.

“To je tad bilo jasno zato što smo ove godine imali privremene efekte koji su gurali rast naviše, a to je dobra poljoprivredna sezona i bolje funkionisanje EPS-a, u odnosu na lošu poziciju 2017. godine. Ako uzmete prosek te dve godine vi ćete dobiti da je rast Srbije oko tri do 3,5 odsto i to je stvarno stopa rasta po kojoj Srbija raste”, rekao je Petrović.

Kako je rekao, u poređenju sa zemljama centralne i istočne Evrope ona zaostaje za jedan procentni poen, jer te zemlje rastu preko četiri odsto.

“Zadatak Srbije je da koristi fiskalnu politiku, kako bi podstakla ovaj rast. Taj rast mora da se poveća za jedan do dva procentna poena, ne samo da dostignemo centalnu i istočnu Evropu, već da je prestignemo”, rekao je on.

Izvor: Beta

Foto: Fiskalni savet

Komentari 1

  1. Ojler

    Čekajte, zar Srbija nema najveći ekonomski rast u Evropi!?