Preduzetnici, pripremite se za nova pravila javnih nabavki

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zakon o javnim nabavkama imamo skoro deceniju i po ali će i on uskoro na remont. Digitalizacija i kvalitet umesto najniže cene kao kriterijum dobijanje posla samo su neke od novina koje se očekuju. Njih posebno priželjkuju investitori iz nordijskih zemalja, prenosi RTS.

Predložena je potpuna digitalizacija procesa u okviru već postojećeg portala i pomeranje limita za minimum ponude na milion i po dinara i tu, kažu, stvari idu nabolje.

„Da, limit je pomeren i to će ubrzati proces javnih nabavki. Oni što je nama bitno jeste da ne moramo svaki put da ulazimo u sertifikaciju dobavljača usluga, da svaki put dokazujemo ko smo, šta smo, da svaki put zadovoljavamo uslove, tako da bi jedna centralna kvalifikovana baza zadovoljila naše uslove“, kaže kaže Ivan Stojanović, direktor Sektora za poslovne korisnike.

Učesnici na tenderu često vide da se uslovi ponude na tenderu često prave prema favorizovanom ponuđaču. Kažu da ponekad upute žalbu,  a ponekad na takav tender i ne izađu.

„Mi želimo da zagovaramo ideju da sve javne nabavke u Srbiji gledaju najisplativiju cenu ne samo na početku procesa već do kraja ciklusa razmišljajući dugoročno što nordijske zemlje rade, verujući da možemo sada napravimo dugoročan dolazak nekih nordijskih kompanija koje ovde mogu da investiraju“, napominje Andreja Pavlović, direktor Nordijske poslovne alijanse.

I naši privrednici žele više transparentnosti i nižu cenu. Takođe potpune ponude da se objave na portalu.

„Kod nas u Srbiji je 1,8 ponuđača po javnoj nabavci što je mizerno malo. Mi smo skoro bili u Sloveniji tamo je osam ponuđača po javnoj nabavci Znači tamo privreda veruje nekoj javnoj nabavci znači da nije nameštena“, smatra Jelena Bojović, direktora tima za regulatornu reformu NALEDA.

Danska je zemlja čiji su građani najoptimističniji na svetu. Sada je to Finska a njihova valuta u svakom trenutku se kontroliše jer čak 40 odsto svih nabavki prođe kroz javne tendere.To nordijske diplomate žele i nama.

„Ne treba podsećati da nordijske zemlje snažno podržavaju vaš put u članstvu u Uniji. Ali tamo je posebno osetljiva kontrola javnih nabavki i kako se troši svaki budžetski evro. To želimo i ovde jer se novac kroz ispravne javne nabavke troši mnogo racionalnijje i efikasnije pre svega u korist građana. To se posebno odnosi na javni sektor bilo opština ili preduzeća a mi bi rado pomogli preko naših eksperata“, kaže Perti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay