Preko njive do novca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Poljoprivreda i proizvodnja hrane, često se označavaju kao posao budućnosti, a Srbija za to svakako ima potencijal. Dokaz su i EU fondovi namenjeni poljoprivrednicima koji omogućavaju nabavku mehanizacije. Ipak, čemu mehanizacijua, ako nema šta da se obrađuje.

Kupovina poljoprivednog zemljišta može da bude jedna od najboljih investicija, međutim – velika je razlika u cenama u različitim delovima zemlje.

Dok se, prosečno, za hektar traži oko 3.500 evra, u Bačkoj se, na primer, najkvalitetnija zemlja prodaje za 20.000 evra po hektaru, dok je na severu Banata najviša cena oko 6.000 evra po hektaru.

“Poljoprivredno zemljište najviše kupuju ljudi koji nisu poljoprivrednici. Oni su novac stekli na drugi način, a sada u ovome vide dobru investiciju”, kaže za RTV Stojan Padejčev, poljoprivrednik iz Kinkinde.

Cena zavisi od kvaliteta zemlje, lokacije, kao i toga da li se nalazi uz saobraćajnicu, a Padejčev dodaje i da je u Banatu nešto niža zbog klime, koja ne dozvoljava da se proizvode sve kulture.

“Pretežno se sva zemlja iz restitucije pojavi na prodaji. Mada, to su velike površine, pa poljoprivrednici nisu spremni za velike zalogaje. Mnogi stranci su je kupili, preko domaćih firmi, ali smatram da to nije dobro, jer je oni kupuju u bescenje, mi do nje ne možemo da dođemo, a imamo mogućnost da je obrađujemo”, tvrdi Padejčev.

Izvor: RTV, B92, BIZLife

Foto: Pixabay