Premijerka: RTB ove godine dobija partnera

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da će Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ove godine dobiti strateškog partnera.

Do sredine ove godine biće okončani razgovori s kompanijama zainteresovanim za strateško partnerstvo s RTB Bor, a „tender za izbor strateškog partnera biće raspisan kada to najviše bude odgovaralo interesima Srbije“, kazala je premijerka u Boru.

Premijerka je istakla da ima „ozbiljnih kompanija“ zainteresovanih za strateško partnerstvo sa RTB.

Podsetila je da je bilo nekoliko neuspešnih privatizacija RTB i da Vlada namerava da obezbedi da budu potpuno zaštićeni državni interesi, jer je to jedna od najvrednijih domaćih kompanija.

Međutim, još nije odlučeno koliki će vlasnički udeo država zadržati u toj kompaniji jer „to zavisi od ponuda i referenci zainteresovanih za strateško partnerstvo“, kazala je Brnabić.

Istakla je da se očekuje da će RTB sa 4.000 radnika, koji je prošle godine imao neto dobit od 42 miliona dolara, ove godine dobit povećati za 15 odsto.

Vlada Srbije je, kako je dodala, obezbedila 1,1 milijardu dinara za izgradnju kolektora u RTB da ne bi došlo do „međunarodnog ekološkog akcidenta“.

Premijerka je kazala da nekoliko kompanija, pre svega iz Kanade, želi da u okolini Bora otvori rudnike, što Vlada Srbije podržava, ali uz najviše ekološke standarde i uz zaštitu okolnih sela.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Komentari 2

 1. "rtb bor"

  BIĆE OD RTB BOR, KADA BI BILO?

  Brnabička izjavila je, u Boru, da će do polovine godine biti završeni pregovori sa potencijalnim strateškim partnerima za RTB Bor, a da li je rekla koje godine. Zaboravila je da juna meseca raspisuju tender za strateškog partnera. Iz ovoga sledi da sve političare, pa i premijer(ku), Spaskovski je preveo „žednih preko RTB-ovske mutne vode“. Ona tvrdi da je RTB Bor „stao na noge“ i ispunjava obaveze, a nije proverila izveštaje agencija o poslovanju RTB Bor. Tvrdnja da RTB Bor ispunjava obaveze, opovrgava EPS, koji u svom izveštaju iznosi da RTB Bor duguje, za utrošenu električnu energiju, 80 miliona evra, nisu proverili, a tvrde, da RTB Bor plaća rudnu rentu, a do skora dugovao 40 miliona evra, zbog RTB Bor, Srbija treba da plati 40 miliona evra Mitilineosu i još 60 miliona, ako grci ne povuku tužbu. Taj dug je napravljen devedesetih godina XX veka, kada je Spaskovski vedrio i oblačio u RTB Bor. Dobro bi bilo da političari, pre izjave, provere tačnost ono šta će izjaviti, a ne da iznose Sosine laži, no narod je navikao na njihove laži i bajkolaži. RTB Bor neće biti privatizovan dok može i ima šta da se krade i mulja: pare, zlata, bakra. Predizborna farsa se završava i mnogo toga rečenog će se zaboraviti.

  • Dr Miggyy

   NEDODIRLJIV!?

   Kad god u novinama izađe lista najmoćnijih ljudi u Srbiji, generalni direktor RTB „Bor“ Blagoje Spaskovski i moćnik za mutljavinu parama, bakrom i zlatom u Boru se iskida od smeha. Shvatiće i premijer(ka)? Ona vidi RTB Bor kao turističku destinaciju i prostor za snimanje filmova? Ranije, jedan premijer (Džindžić) predlagao je proizvodnju, umesto bakra, nogare i kikiriki.