X
  • English
X

bizlife-magain-online

Poslovne vesti

PREOKRET u odnosima Gugla i Huaveja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Američko Ministarstvo za trgovinu izdalo je licence u trajanju od 90 dana kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom i internet provajdingom za rad sa Huavejom, kako bi se postojeće onlajn-mreže održale i da bi se korisnici zaštitili od bezbednosnih rizika, prenosi CNBC.

Gugl planira nastavak saradnje sa kineskom kompanijom u narednih 90 dana, pošto su Sjedinjene Države ublažile restrikcije prema kompaniji koja je druga na listi proizvođača pametnih telefona na svetu.

Reč je o iznenadnom i dramatičnom preokretu američkog giganta. Naime, kako CNBC podseća, iz Gugla su u nedelju objavili prekid veza sa Huavejom, uz usaglašavanje sa odlukom vlade da tu kompaniju stavi na “crnu listu”.

Ubrzo posle te odluke, Ministarstvo za trgovinu objavilo je odobravanje devedesetodnevnih licenci za kompanije koje se bave mobilnom telefonijom i internet provajdingom, koje se odnose na saradnju sa Huavejom, sa ciljem održavanja postojećih onlajn-mreža uz omogućavanje bezbednosne zaštite korisnika.

Ovakva odluka omogućava Guglu da realizuje apdejtovanje Huavejovih mobilnih telefona koji koriste Android operativni sistem, do 19. avgusta.

“Ažuriranje pametnih telefona i bezbednost korisnika je u interesu svih, i ova privremena licenca nam omogućava da nastavimo da obezbeđujemo softverske i sigurnosne postavke u narednih 90 dana”, saopštio je portparol Gugla u mejlu koji je prosleđen medijskoj kući CNBC.

Iz ministarstva trgovine SAD takođe su saopštili da će proceniti kakve su mogućnosti produžetka licenci posle isteka određenih 90 dana.

Povezane vesti

Izvor: RTS

Foto: screenshot