PRESUDNA GODINA: Radnici Fijata se vraćaju sa odmora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija u sredu se vraćaju na posao u obe smene, posle zimskog kolektivnog odmora koji traje od 12. decembra.

“Naše hale i pogoni su spremni za proizvodnju i očekujemo standardnu proizvodnju 200 jedinica u prvoj i 200 u drugoj smeni. Nadamo se da će svi zaposleni u ovoj godini da budu uposleni što bi značilo dobre zarade i dobre uslove rada”, rekao je predsednik Samostalnog sindikata te fabrike Zorana Marković.

On je agenciji Beta rekao da kao predstavnik sindikata veruje da će Fijat sigurno ostati u Kragujevcu i da će biti produžen ugovora s tom kompanijom koji je zaključen pre deset godina.

“2018. godina je ta presudna godina u kojoj treba da se obnovi ugovor ili da se proširi, tako da će prema našem sagledavanju ova godina biti jedna od težih i dinamičnijih, i što se tiče Vlade, i same kompanije oko pregovora, a samim tim i proizvodnje u kompaniji”, rekao je Marković.

On je izrazio žaljenje što se u fabrici još uvek radi samo na modelu “500L” za kog se kaže da je “stari” model, odnosno njegovoj restilizovanoj varijanti.

“To je prelazno rešenje ili prelazni momenat do dolaska novog modela koji stalno očekujemo i prizivamo, da kažemo, i Vladu Republike Srbije kao manjinskog vlasnika kompanije i samu kompaniju Fijat da krenu u pripremu za proizvodnju novog modela koji bi uposlio još veće kapacitete i veći broj zaposlenih”, rekao je Marković.

On je potvrdio da će radnici u februaru primiti januarsku zaradu s drugim delom povećanja koji je dogovoren prošlog leta u pregovorima posle štrajka. “Sa tim povećanjem najniža bruto osnovica za prvi platni razred biće 42.250 dinara. Time je ispunjen dogovor da nam se zarada poveća ukupno za 9,54 odsto”, rekao je Marković.

Izvor: Beta

Foto: screenshot