Preti im “crna lista” zbog poslovanja s jevrejskim naseljima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Komesar za ljudska prava Ujedinjenih nacija poslao je pismo na adrese 150 kompanija u Izraelu i širom sveta, upozorivši ih da će dospeti na crnu listu onih koje posluju s jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i anektiranom istočnom Jerusalimu, prenose izraelski mediji izjave izraelskih zvaničnika i zapadnih diplomata.

Anonimni izraelski zvaničnik rekao je da je u pismu koje je poslao Zeid Raad al Husein navedeno da te kompanije posluju na okupiranim palestinskim teritorijama i da zato mogu da se nađu na spisku onih koje krše “međunarodno pravo i odluke UN”.

Pismo je poslato još pre dve nedelje i stiglo je i u izraelsku vladu. U njemu se takođe zahteva da te firme objasne visokom komesarijatu svoje poslovne aktivnosti u naseljima.

Anonimni zapadni diplomata rekao je da je od 150 kompanija oko 30 američkih i da ih ima dosta iz Nemačke, Južne Koreje i Norveške, a da su preostala polovina izraelske firme.

Visoki izraelski zvaničnici su rekli da strah Izraela od deinvestiranja ili smanjenja obima posla već postaje realnost.

Kancelarija za strateške poslove u Ministarstvu ekonomije već je primila informaciju da je veći broj međunarodnih kompanija koje su dobile pismo odgovorilo komesaru, rekavši da nemaju nameru da obnove ni da potpišu nove poslove u Izraelu.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom u Šestodnevom ratu 1967. godine kada je osvojen i pojas Gaze. Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Izraelska vojska se povukla i jevrejski naseljenici su evakuisani iz Gaze 2005. godine, ali na Zapadnoj obali u oko 140 jevrejskih naselja i u istočnom Jerusalimu živi više od 600.000 Jevreja. Jevrejska naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu što Izrael osporava.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay