Pretnja dolaru od najvećeg izvoznika nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Saudijska Arabija preti da će u prodaji nafte dolar zameniti drugim valutama ako Vašington usvoji zakon koji će članice OPEK izložiti mogućim tužbama zbog povrede propisa o konkurenciji, javlja Rojters.

O toj mogućnosti su proteklih meseci interno raspravljali visoki saudijski zvaničnici za energetiku, izjavila su za Rojters tri upućena izvora.

Dva izvora su rekla da su Saudijci o tom planu razgovarali sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte – OPEK. Jedan izvor, upućen u saudijsku naftnu politiku, rekao je da je Rijad o toj pretnji obavestio i američke zvaničnike za energetiku.

Rijadu smeta američki predlog zakona o zabrani kartelskog udruživanja u proizvodnji i izvozu nafte (NOPEC) iz 2000. godine, prema kojem bi inostrane kompanije ubuduće podlegale američkom zakonu o konkurenciji.

Usvajanje tog predloga bi prokrčilo put podizanju tužbi protiv članica OPEK, zbog smanjenja proizvodnje kako bi se „pogurale“ cene nafte.

Kada bi Rijad zaista odbacio dolar, što je malo verovatno, to bi potkopalo njegov status glavne svetske rezervne valute, smanjilo bi uticaj Vašingtona u globalnoj trgovini i suzilo njegov manevarski prostor za nametanje sankcija drugim zemljama, tumači Rojters.

U saudijskom i američkom ministarstvu energetike nisu odgovorili na zahtev za komentar na Rojtersovov izveštaj.

Američki ministar energetike Rik Peri izjavio je krajem februara da bi usvajanje NOPEC moglo dovesti do neželjenih posledica.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay