Pretnja za pekarsku industriju u Francuskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Francuski pekari upozorili su da nagli rast cene putera znatno smanjuje njihov profit i predstavlja pretnju celoj pekarskoj industriji pošto bi do kraja godine moglo da dođe do nestašice putera.

Cena putera, koji čini četvrtinu sastojaka mnogih francuskih peciva, porasla je 92 odsto od početka godine do maja, rekao je generalni sekretar udruženja francuskih proizvođača keksa i kolača Fabijen Kastanije, navodi Gardijan.

Kastanije je kazao da rast cene putera vrši “neodrživ ekonomski pritisak” na pekarsku industriju i da će se situacija “pogoršati narednih nedelja” uz “jak rizik” od nestašice putera.

Portparol francuske pekarske industrije Matje Lab rekao je da postoji “realna pretnja” nestašice putera do kraja godine, što bi moglo da izazove “paniku na tržištima”.

Zvaničnici francuske pekarske industrije pozvali su prodavnice, kafiće i restorane da povećaju cene svojih proizvoda, kako proizvođači ne bi bili dodatno na gubitku.

Na rast cene putera uticali su niski mlečni prinosi u Evropi, a naročito u Francuskoj, uz povećanu tražnju za puterom, navodi Gardijan.

Francuski poljoprivrednici žale se da za mleko koje prodaju dobijaju manje iznose od troškova njegove proizvodnje jer Evropa ima zalihe oko 350.000 tona mleka u prahu, koje obara cene.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay