PREVARENI kupci mogu da tuže VW tamo gde su ga kupili, ne moraju u Nemačku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kupci automobila marke Folksvagen, u kojima je bio instaliran softver za varanje na testovima emisije gasova, mogu da tuže proizvođača automobila u zemlji gde su ga kupili, umesto da traže odštetu u Nemačkoj, presudio je Evropski sud pravde.

Slučaj je stigao na Evropski sud pravde nakon što je austrijski sud postupao na osnovu zahteva austrijskog udruženja potrošača VKI, koji je tražio u ime 574 vlasnika manipulisanih vozila da utvrdi da li je nadležan po tom pitanju, preneo je Rojters.

Sud pravde je saopštio da na osnovu zakona EU, podnosioci trebalo bi da podnesu tužbu tamo gde optuženi ima prebivalište.

Sud EU je utvrdio da je mesto gde je nastala šteta bilo to gde su automobili kupljeni od treće strane – u ovom slučaju u Austriji, preneo je AP.

U saopštenju je navedeno da proizvođač motornih vozila sa sedištem u jednoj državi članici koji nedozvoljeno vara na vozilima koja se prodaju u drugim državama članicama, može opravdano očekivati pokretanje postupka pred sudovima tih država.

Folksvagen je priznao krivicu za varanje vlade SAD, što je postignuto ugradnjom softvera za prikrivanje podataka o emisiji gasova u gotovo 600.000 dizel vozila.

Ovaj proizvođač automobila pregovara u Nemačkoj kako bi rešio parničnu tužbu u toj zemlji.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay