Prihodi od zaplenjene robe višestruko uvećani

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Uprava carina

Uprava carina je za poslednje tri godine u državnu kasu uplatila više od 2,5 miliona evra ostvarenih putem javnih licitacija, a samo u ovoj godini prodaja zaplenjene robe budžetu Srbije je donela više od 44,7 miliona dinara.

Primera radi, tokom 2013. godine ostvaren je prihod od 33 miliona, a prošle više od 130 miliona dinara. U planu je uvođenje softvera za licitiranje putem interneta, kaže Sofija Radulović, pomoćnik direktora u Sektoru za finansijske, investicione i pravne poslove. Poslednjih godina prihodi od licitacija su se višestruko uvećali.

Na licitacijama robe široke potrošnje mogu da učestvuju firme, koje ne moraju da budu registrovane za promet određene vrste robe. Za zaplenjena kola mogu da se nadmeću i građani.

Početna cena robe se određuje komisijski, pri čemu se najčešće uzima u obzir ona koja važi za istu ili sličnu robu na domaćem tržištu, umanjena za porez i maržu.

Našim građanima su tradicionalno najinteresantniji putnički automobili, dok se najveći prihod ostvaruje prodajom plemenitih metala, a među zaplenjenom robom najviše je garderobe i obuće, ističe Sofija Radulović.

Od početka ove godine održano je ukupno 65 javnih licitacija, ali su se 31 put prodavala isključivo vozila.

Izvor: Novosti

Foto: Uprava carina