Prijava sezonaca i telefonom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa NALED predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi, odnosno portal www.sezonskiradnici.gov.rs, koji će obezbediti radnicima da imaju sva prava.

Za proceduru prijave i odjave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana. Svi radnici prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje slučaju povrede na radu.

Mesečni izdaci poslodavaca na ime poreza i doprinosa po sezonskom radniku u proseku iznose 6.000 dinara (300 dinara po danu), dok su pre bili 10.200 dinara.

Poslodavac može da angažuje jednog radnika najviše 120 dana u kalendarskoj godini. Poslodavcima se smatraju pravna lica, preduzetnici, kao i fizička lica odnosno poljoprivrednici. Poslodavci i radnici zaključuju usmeni ugovor koji stupa na snagu momentom prijave preko onlajn portala.

Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi“, a prisustvovali su i ministar poljprivrede Branislav Nedimović i ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević.

Nedimović je rekao da je prošle godine bilo angažovano zakonski svega 3.585 ljudi u poljoprivredi, iako znamo da imamo bar 350.000 poljprivrednih gazdinstava koja se svakodnevno bave poljoprivredom.

„Imali smo nezadovoljne berače u poljprivredi, nisu imali nikakva prava, osim prava na naknadu, ali da se nešto desi neka povreda sve je u crnoj zoni, a u poljprivredi se povrede dešavaju skoro svaki dan“, rekao je Nedimović.

Ministar Đorđević je rekao da je to što je urađeno plod i rezultat cele vlade koja Želi da se izbori ptoiv sive ekonomije. Ističe da će sada mobilnim telefonom moći da se prijave sezonski radnici.

Na pitanje novinara kako će naterati poslodavce da prijavljuju radnike po novom sistemu, Đorđević je rekao da je glavni cilj da se podigne svest sezonskih radnika, da oni sami budu najbolji kontrolori, kao i da sami prijavljuju slučajeve neprijavljivanja.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da će prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi preko onlajn platforme da im omogući sva prava, ali i da obezbedi u narednih pet godina dodatni prihod za budžet od 15 miliona evra.

Izrazila je očekivanje da će od februara prijava sezonskih radnika u poljoprivredi moći da se obavi i putem mobilnog telefona. Istakla je da bi do kraja 2019. godine taj način prijave trebalo da se proširi i na radnike u sektoru građevine i turizma.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Pixabay