Primer iz Niša: I reciklaža starih frižidera može biti unosan biznis

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Niško preduzeće „E-reciklaža“ izvezlo je za proteklih pet godina, koliko se bavi reciklažom starih frižidera i drugih električnih i elektronskih aparata, skoro 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u specijalizovano postrojenje u Nemačkoj, saopštio je vlasnik „E-reciklaže“ i direktor preduzeća „Jugo-impex“ Vujadin Šćekić.

„Izvlačenjem i pravilnim tretmanom freona napravili smo benefit kao da u Nišu nijedan automobil nije vožen tri godine“, rekao je Šćekić.

On je podsetio da se ispuštanjem u atmosferu freona iz samo jednog frižidera, a u tim uredjajima ga ima izmedju 140 i 200 grama, ozonskom omotaču napravi šteta jednaka onoj koju pravi jedan automobil za godinu dana.

On je kazao da se stari elektronski i električni aparati dovoze na reciklažu u Niš iz svih krajeva zemlje, i da je „E-reciklaža“ i dalje jedina firma na Balkanu koja ima specijalizovanu liniju za izvlačenje freona iz frižidera i drugih uredjaja.

Prema rečima Šćekića, u „E-reciklaži“ reciklira se godišnje izmedju 12.000 i 14.000 tona elektronskog i električnog otpada.

On je naveo da u Srbiji još nisu iskorišćeni veliki potencijali za razvoj reciklažne industrije, a razvoj „zelene“ industrije biće moguć tek kada se napravi stabilan, predvidiv sistem.

Šćekić je kazao da je reciklaža ekonomski neisplativ posao svuda u svetu tako da je isplata nadoknade reciklerima obavezna, medjutim naknade ; za reciklažu se kod nas i dalje plaćaju jednom godišnje, umesto na tri meseca, zbog čega recikleri tokom čitave godine moraju da se zadužuju.

„Ukoliko se napravi stabilan sistem u ovoj ili narednoj godini, već za godinu ili dve imali bi u našoj zemlji sigurno 30-tak novih postrojenja za preradu koja bi mogla da uposle više od 50.000 ljudi“, rekao je Šćekić.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay