Privredniče, priznaj i biće ti oprošteno

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ukoliko naprave prekršaj u oblasti rada ili trgovine, privrednici u Srbiji mogu da sklope sporazum sa inspekcijom o njegovom priznavanju i na taj način sami sebi prepolove kaznu, kao i u slučaju kršenja saobraćajnih propisa.

Priznavanje prekršaja se može primeniti odmah kod tržišne i inspekcije rada, ali mnogi privrednici ne znaju za tu mogućnost, pa je ni ne koriste, rekao je za „Večernje Novosti“ ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Prema njegovoj oceni, to je alat za „dobru privredu“, jer smanjenjem kazne za prekršaje razvija se partnerski odnos s dobrom privredom, a represivne mehanizme trebalo bi, prema njegovom mišljenju, sačuvati za one koji su svesno u sivoj zoni.

Na taj način rasterećuju se i prekršajni sudovi koji automatski postaju efikasniji u rešavanju ostalih predmeta.

Među prekršajima za koje se kazne mogu prepoloviti, a u nadležnosti su tržišne inspekcije, jesu prodaja robe van objekta, bez deklaracije, ako preduzetnik ne vodi evidenciju prometa na potpun i propisan način, ako ne istakne cene ili kada ne istakne radno vreme ili ga se ne pridržava.

Što se tiče inspekcije rada, tu su, između ostalih, prekršaji kada preduzetnik ne donese program viška zaposlenih, ako odredi prekovremeni rad suprotno Zakonu o radu, ako ne dozvoli korišćenje plaćenog odsustva.

Izvor: Večernje Novosti

Foto: Pixabay