Privrednici, vlada hoće da vam olakša muke

PinterestFacebookTwitterShare

Smanjenje opterećenja privrede i pojednostavljenje administrativnih postupaka je ambiciozan i kompleksan posao, ali će vlada Srbije biti uporna da ga sprovede u svom mandatu, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji „e-Papir- smanjenje administrativnog opterećenja“, rekla da će se realizacijom tog projekta procedure učiniti transparentnim i ušedeti vreme i novac privredi, ali i državnoj upravi.

Cilj projekta pojednostavljenja administrativnih postupaka i regulative i smanjenja opterećenja privrede „e-Papir“, koji je započet 2016, je da se do 2021. godine uspostavi Registar svih administrativnih postupaka, da se optimizuju i da se obavljaju elektronskim putem.

Brnabić je rekla da će tom reformom „istovremeno smanjiti i korupcija koja se odražava kroz čuvenu srpsku rečenicu da privrednicima ili građanima fali još jedan papir ili postupak“.

Dodala je da komplikovane administrativne procedure smetaju najviše malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a da velike kompanije imaju jake pravne timove pa tako rešavaju te probleme.

Brnabić je istakla da je „zapanjena“ otporima državne uprave prema ukidanju pečata, ali da „neće odustati i da će se pečat ukinuti u mandatu ove vlade“.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je cilj reforme javne uprave da bude efikasnija.

„Evropska komisija je u Izveštaju o reformama u Srbiji konstatovala progres u brojnim oblastima, ali i da treba da nastavi sa reformama u javnoj upravi i poslovnom okruženju“, rekao je Fabrici.

On je istakao da je to naročito važno za sektor malih i srednjih preduzeća koji u Srbiji, a i drugim zemljama EU čine 99 odsto privrednih subjekata, zapošljavaju dve trećine od ukupno zaposlenih i stvaraju 56 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Smanjenje administrativnog opterećenja privrede je ključni projekat od 2001. u Srbiji“, rekao je Fabrici i dodao da je EU za sveobuhvatnu reformu javne uprave u Srbiji izdvojila 80 miliona evra.

On je rekao da je EU do sada sa 110 miliona evra pomogla sektor malih i srednjih preduzeća, a da je za projekat pojednostavljenja administrativnih procedura i još neke reforme izdvojila 2,5 miliona evra.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je da se očekuje ukidanje 50 administrativnih postupaka i ušteda od 20 milijardi dinara.

„Smanjenje opterećenja privrede i pojednostavljenje procedura je uvod u ambiciozniji projekat koji će omogućiti elektronsko plaćanje poreza i izdavanje raznih dozvola“, rekao je Kif i dodao da u tim reformama Srbiji pomaže britanski Fond za dobru upravu.