PROCENE: Kineski bumerang OTKIDA skoro trećinu Epla

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prihodi kompanije Epl smanjili bi se za 29 procenata ukoliko bi Kina uzvratila Vašingtonu za sankcije uvedene kineskom Huaveju i zabranila prodaju proizvoda američkog proizvođača, procenjuje investiciona banka Goldman Saks.

Zabrinutost zbog šireg uticaja trgovinskog rata pojačala se nakon što su SAD prošle sedmice na “crnu listu” uvrstile kompaniju Huavej, što dovodi u pitanje partnerstvo kineske kompanije sa američkim proizvođačima čipova, dobavljačima softvera i drugih komponenti.

Takođe, Goldman Saks veruje da su najnoviji modemi kompanije Intel za ajfon pravljeni u SAD, dok su Eplovi čipovi A-serije izrađeni na Tajvanu, a komponente memorije i ekrana takođe potiču izvan Kine.

Većina ostalih komponenti za ajfon dolazi iz kontinentalne Kine. Ako Kina na bilo koji način ograniči proizvodnju ajfona, Goldman Saks procenjuje da Epl neće biti u stanju da u kratkom roku premesti veliki opseg posla izvan zemlje.

Goldman Saks je Eplovim deonicama dao neutralan rejting i tako snizio ciljnu cenu kompanije na 178 dolara sa 184 dolara.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay