Prodaje se farma Mekintoš jabuka, nadahnuće Eplovog logoa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Stari voćnjak u Kanadi, koji je rodna lokacija poznate Mekintoš red (McIntosh) jabuke, koju je Džon Mekintoš otkrio još 1811. godine, a koja je nadahnula Logo kompanije Epl (Apple) i njihovih Mekintoš računara, stavljen je na prodaju.

To poljoprivredno gazdinstvo na kome se nalazi jedna od najpopularnijih sorti jabuke na svetu, prazno je više od godinu dana i neophodne su mu velike popravke.

Mekintoševu farmu prodaje sadašnji vlasnik Ger Skof za 875.000 kanadskih dolara.

On je rekao da su se on i njegova supruga preselili sa tog imanja pre 16 meseci, kako bi bili bliže bolnici u svojoj starosti. Pre nego što su kupili lokaciju, 1987. godine, kaže da je to imanje promenilo nekoliko vlasnika. Tokom godina ugradio je dodatna kupatila i druge sadržaje za radnike.

Neki od njegovih suseda iznenadili su se cenom, ali kako kaže ne žuri da proda farmu.

Skof smatra da bi uloga farme u poljoprivrednoj istoriji bila “idealna turistička atrakcija”, iako se on nikada nije želeo time baviti.

Jabuku je toliko volio radnik Epla Jef Raskin da je imenom jabuke nazvao i poznati računar te firme, uz promenu spelovanja kako bi se izbegla autorska prava neke druge firme.

Više je teorija o zagriženoj jabuci brenda Epl, a jedna od popularnijih je da je zagrižena jabuka posveta Englezu Alanu Turingu, naučniku koji je zaslužan za razvoj modernih kompjutera.

Uprkos svim njegovim zaslugama, bio je uznemiravan zbog svoje homoseksualnosti koja je u to vreme bila zabranjena u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Turing je umro 1954. godine od trovanja cijanidom, a veruje se da se ubio zagrizavši, upravo, otrovanu jabuku.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

Piše: T. K.