PROFITIRALI tokom pandemije: Njihovo bogatstvo poraslo za 434 MILIJARDI USD

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Koronakrizu su obeležili su karantin i obustavljanje privrede u zemljama širom sveta, ali i otkazi i smanjenja plata radnicima.

Dok se govori o velikim posledicama koronakrize, kako u ekonomiji, tako i u zdravstvu, brojke američke organizacije pokazuju koliko su neki tokom dosadašnje krize višestruko profitirali.

Bogatstvo najbogatijih Amerikanaca, njih 600 s Forbsove liste milijardera, se tokom dva meseca, od marta do maja, povećalo za 434 milijarde dolara, pri čemu su najviše profitirali šefovi i preduzetnici povezani s tehnološkim kompanijama.

Tokom dvomesečnog karantina, bogatstvo američkih mijardera se povećalo sa 2,948 milijarde na 3,382, a bogatstvo pet najbogatijih Amerikanaca je poraslo za čak 76 milijardi dolara.

U tu grupu spada Džef Bezos koji sada  ima oko 150 milijardi dolara, dok je početkom godine ta cifra iznosila 115 milijardi. Nakon njega ide Bil Gejts, Mark Zakerberg, Varen Bafet i Lari Elison.

Ako govorimo o procentima, najbolje stoji Elon Mask, šef Tesle. U odnosu na početak krize njegovo bogatstvo povećano je za 48 odsto i sada iznosi 36 milijardi dolara, zatim sledi Zakerberg (porast od 46 odsto) sa bogatstvom od 80 milijardi. Bezosovo bogatstvo je poraslo za 31 odsto, a njegove bivše žene povećalo se za trećinu i doseglo gotovo 50 milijardi dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay