Todorić: „Smejurija“ sa Agrokrom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Bivši čelnik Agrokora Ivica Todorić rekao je da je dug koji ta kompanija ima „smejurija“, kao i da ako se postigne nagodba u procesu vanredne uprave u tom posrnulom koncernu da bi to bila katastrofa za Hrvatsku, „uništenje ogromnih kapitala i industrije“ i da je siguran da se to neće dogoditi.

U intervjuu za N1 on rekao da je napravio grešku sa Merkatorom, a govorio je i o susretu sa Zoranom Đinđićem i kupovini Frikoma.

Todorić je rekao da Agrokor uopšte nije bio u problemima i da nije bilo nikakvih problema sa plaćanjima i dugovima. „Nikakvog problema nije bilo s plaćanjima, dugovima… Ja nisam imao nikakvih likvidnih problema, obaveza, ništa“, rekao je Todorić.

On je kazao da je bio pod pritiskom kada je potpisao specijalni zakon o toj kompaniji (Lex Agrokor), jer bi u suprotnom, prema njegovim tvrdnjama kompanija bila uništena.

„Ja sam pod pritiskom potpisao to da ne napravim štetu i da ne potopim sve, jer su oni to bili spremni da urade. To je bila čista ucena, mesec dana pre organizovana od politike“, rekao je Todorić i dodao da je u tome, između ostalih, „od prvog dana bio aktivan premijer Andrej Plenković“.

Govoreći o optužbama za manipulaciju menicama, on je kazao da je to „neznanje“ i da je kompaniju izgradio bez ikakvih veza sa hrvatskom politikom.

Upitan da li se boji odlaska u zatvor on je rekao da nema zašto da se boji. „Zašto da ja idem u zatvor? Ovo je sramota. Neka pokažu što sam uzeo“, kazao je on.

Dug koji Agrokor ima, kako kaže, to je smejurija. Kaže da je kompanija kršila čitav niz propisa kod jamstava, ali da su pravnici koji su radili ugovore krivi za to.

Greška s vražjim Merkatorom

Todorić kaže da se posvetio „food-u“ (prehrambene kompanije) pre 5, 6 godina. „I onda sam se borio oko tog vražjeg Merkatora, napravio sam grešku. U Hrvatskoj sam napravio odličan ritejl Konzum i u njega napravio ogromni novac, onda sam krenuo u BiH i u Srbiji. U Srbiji sam potrošio negde 400 miliona evra, u Sloveniji 200 miliona evra, a u suštini sam bio drugi ili treći, mučio sam se, nisu mi rezultati bili dobri. Ili je to trebalo da prodam ili to sve da objedinim.“

„Morate shvatiti da je Agrokor potrošio ogroman novac da kupimo Merkator, borio sam se njim u Srbiji, u Hrvatskoj, u BiH. To je bila borba na smrt, trošeni su milioni“, objašnjava Todorić.

Sa Đinđićem dogovarao kupovinu Frikoma

Todorić je ispričao i kako je konkurisao za kupovinu prve industrije u Srbiji i svom susretu sa tadašnjim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.

„Došao sam kod nadležnog ministra i on se nasmejao i rekao mi jeste vi ludi, pa kako bih ja vama, Hrvatu, ovde omogućio da ovde investira u ovakvim okolnostima. Nakon četiri meseca me nazvao neki ministar iz Srbije i pita me bih li došao na razgovor s premijerom Đinđićem. Dođem kod gospodina Đinđića, bio je i taj ministar, 45 minuta smo razgovarali. Rekao sam da sam se kandidovao za kupovionu deonica Frikoma i rekao sam premijeru da razumem da to njima nije politički jednostavno i pitao ga dozvoljava li mi da dam ponudu, pa ako ne bude dobra ja neću nijednu reč reći“, navodi Todorić.

Đinđić se tada, kako kaže, okrenuo prema ministru i rekao mu da „ako Todorić da najbolju ponudu upakuj mu to i ima da kupi“.

Izvor: N1, Beta

Foto: YouTube screenshot