Proizvođači čokolade u pohodu na Istok

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najveći proizvođači čokolade na svetu okreću se Istoku kako bi podstakli svoj rast, usled slabljenja interesa za slatke proizvode u SAD i Zapadnoj Evropi, piše Blumberg.

Kompanija “Barry Callebaut AG” preuzima ruski “Inforum” i ulazi na drugo, po obimu, najveće tržište čokolade u svetu, saopštila je švajcarska kompanija.

Kupovina je znak vraćanja poverenja u rast, nakon što je rublja pala 12 odsto u odnosu na švajcarski franak tokom prošle godine, piše Blumberg.

Odluka “Barry Callebaut AG” pokazuje da kompanije koje proizvode čokoladu prelaze na nova tržišta, dok američki i evropski potrošači povlače proizvode od šećera u potrazi za zdravim alternativama, navode oni.

Prema mišljenju drugog švajcarskog “čokoladnog” giganta “Lindt & Spruengli AG”, Brazil, Južna Afrika, Japan, Kina i Rusija imaju ogroman potencijal u narednim godinama. Polovina od 30 do 40 prodavnica koje treba da se otvore ove godine biće na tim novim tržištima.

Evropa je zasićena čokoladom i dom je prvih deset zemalja sa najvećom potrošnjom po glavi stanovnika, prema “Euromonitor Internationalu”.

“Barry Callebaut AG” je malo poznato ime potrošačima, uprkos tome što je najveći svetski proizvođač čokolade, piše Blumberg.

“Inforum” koji proizvodi čokoladu i namaze, prošle godine je imao prodaju od oko 86 miliona švajcarskih franaka. Za ugovor o preuzimanju nisu objavljeni nikakavi detalji, ali se očekuje da će biti završeni do kraja godine.

Izvor: Bloomberg

Foto: Pixabay

Piše: T. K.