Prosečna zarada “skočila” za 687% a najveći broj prima skoro minimalac – KAKO?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Prosečne neto zarade u Srbiji su nominalno od 2001. godine do 2018. godine kumalitvno uvećane za 687 odsto, što znači da je prosečna neto zarada u proseku godišnje rasla za 38 odsto.

“Međutim, nakon isključenja inflacije, dobija se potpuno drugačija slika o kretanju prosečne neto zarade u Srbiji jer je ona kumulativno u tom periodu porasla za 152 odsto, odnosno u proseku godišnje oko 8,5 odsto”, rekao je asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Nemanja Vuksanović govoreći o nivou, dinamici i nejednakosti zarada u Srbiji.

Kako je naveo, podaci pokazuju da je modalna neto zarada za januar 2018. godinu iznosila oko 26.000 dinara.

“Ovaj podatak ukazuje na to da najveći broj zaposlenih u Srbiji prima zaradu koja je skoro upola manja od prosečne zarade”, rekao je Vuksanović.

Dodao je da bi se, prema toj vrednosti moglo zaključiti da najveći broj zaposlenih u Srbiji prima zaradu koja je približna vrednosti minimalne zarade.

Kako je ocenio “na ovakvo stanje je verovatno uticala ‘siva ekonomija’, odnosno sklonost malih i srednjih preduzeća i preduzetnika da vladinim organima, uključujući Poresku upravu, prijavljuju minimalnu zaradu, iako je isplaćena veća”.

Izvor: Beta

Foto: BIZLife

Komentari 1

  1. Zemunac nekada bio, sada radim na kruzeru

    jbg, u crnilu, sivo je svetla tačka