Prošlu godinu “preletelo” 4 milijarde putnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Globalni aviosaobraćaj zabeležio je u 2017. godini nove rekorde, a motor rasta ponovo su bili niskobudžetni avioprevoznici, saopštila je Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Prošle godine u vazdušnom saobraćaju prevezeno je 4,1 milijardu putnika, što je novi rekord i 7,1 posto više nego u godini pre, objavio je ICAO, navodeći preliminarne podatke.

Niskotarifni avioprevoznici prevezli su oko 1,2 milijarde putnika, ili oko 30 posto ukupnog broja. Taj sektor je “kontinuirano rastao brže od svetskog proseka i njegov tržišni udeo nastavio je da jača, naročito u privredama u razvoju”, utvrdili su u ICAO.

Dodatno je rast potražnje za uslugama avioprevoza podstaklo poboljšanje globalnih ekonomskih prilika, napominju.

Sve svetske regije beležile su snažniji rast, uz izuzetak Bliskog istoka.

Evropa je i u 2017. bila najveće međunarodno tržište, a latinoameričke i karipske aviokompanije su beležile najsnažniji rast. Prate ih azijsko-pacifičke, dok su najslabiji rast beležili prevoznici u regiji Severne Amerike.

U ICAO predviđaju da će prevoznici i 2017. godinu zaključiti s rekordnom operativnom dobiti u visini od 60 milijardi dolara.

U prvoj polovini januara dva istraživanja avioindustrije pokazala su da je prošla godina bila najsigurnija za civilno vazduhoplovstvo.

Studija Aviation Safety Networka pokazala je da se prošle godine srušilo ukupno 10 civilnih aviona, pri čemu je stradalo 44 ljudi. Odvojen izveštaj agencije “To 70” pokazao je da u 2017. nije pala nijedna letelica velikih kompanija.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay