Prostran: Suša neće prouzrokovati poskupljenje hrane

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Tropske vrućine donele su ove godine velike probleme domaćoj poljoprivredi i dok se polako sabiraju rezultati i gubici, potrošači očekuju odgovor na pitanje da li će se i u kojoj meri sve to prevaliti na njihov budžet.

Agrarni stručnjaci procenjuju da je domaća poljoprivreda zbog suše pretrpela štetu od gotovo milijardu evra, a samo na kukuruzu više od polovine tog iznosa, piše Politika. Ponuda će sigurno biti manja, a to se odmah tumači kao mogućnost za povećanje cena na tržištu.

Ipak, prema mišljenju stručnjaka, iako postoje razlozi za poskupljenje, ne znači da će ga sigurno i biti. Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da prema njegovom mišljenju do ozbiljnijeg rasta cena hrane neće doći iz tri razloga. – Prvo, rast cena sirovina (pšenice, kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe) zavisiće od cena na berzama, drugo ono što će sigurno usporavati rast jeste niska kupovna moć građana koja, po pravilu, u slučaju ekstremnog rasta cena, redukuje potrošnju i ide ka jeftinijim namirnicama. A treće je to što bi u slučaju poskupljenja šansu videli i uvoznici, koji bi odmah reagovali i ponudili jeftinije proizvode. Kupovna moć je, ipak, odlučujuća i pitanje je ko bi kupovao skuplje namirnice – kaže sagovornik Politike.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay