• English
X

Poslovne vesti, Vesti dana

Protest proizvođača malina 28. juna

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Proizvođači malina organizovaće u sredu 28. juna protest u Arilju i širom Srbije zbog upola niže otkupne cene maline nego prošle godine, rekao je danas predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

Cena maline kreće od 80 do 120 dinara, dok se prošle godine kilogram prodavao od 220 do 240 dinara, a odluku o protestu sinoć je doneo Upravni odbor asocijacije malinara, rekao je Radović agenciji Beta.

“Proizvođači maline iz Arilja, Ivanjice, Požege, Užica, Kosjerića i Lučana okupiće se na protestu u prestolnici maline u Arilju, a ostali malinari će nezadovoljvo iskazati u svojim lokalnim zajednicama”, rekao je Radović.

Povezane vesti

Dodao je da će malinari na licu mesta odlučiti da li će blokirati saobraćajnice, ali će tog dana zbog protesta biti obustavljena berba malina.

Otkup maline počeo je pre 15-ak dana po ceni od 120 dinara za kilogram, a od pre dva dana to voće, prema njegovim rečima, pojedini vlasnici hladnjača plaćaju od 80 do 100 dinara.

“Prošle godine malina se otkupljivala po ceni od 220 do 240 dinara, a mi sada tražimo 1,83 evra za kilogram ili 220 dinara, jer nam se ne isplati da malinu beremo i prodajemo po nižoj ceni”, rekao je Radović.

On je istakao da od države traže da ispita sumnje da postoji monopol i dogovor otkupljivača o jedinstvenoj niskoj ceni, iako se ponuda malina u Srbiji i u svetu prepolovila zbog vremenskih nepogoda.

Dodao da od države očekuju da utvrdi da li se malina tokom prošle i ove godine uvozila u Srbiju iz Poljske.

Vlasnici hladnjača su pre tri dana na sastanku u Privrednoj komori Srbije tvrdili da malinu ne mogu da plate po ceni koju traže proizvođači, jer po toj ceni ne mogu da je prodaju na svetskom tržištu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. milos

    Jesmo,stoka neopevana. I ono sto moze da bude od koristi unistavamo.