PROTEST španskih farmera, na putu TRAKTORI i POVRĆE (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Hiljade poljoprivrednika izašlo je na ulice Mursije, grada na jugu Španije, blokirajući puteve traktorima i bacajući povrće na put u protestu protiv niskih cena proizvoda i trenutnih uslova rada.

Slični protestiizbili su proteklih dana širom Španije i tako dodatno podgrejali nezadovoljstvo poljoprivrednika u Evropskoj uniji.

Španski sindikat UPA (Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos), koji predstavlja male proizvođače, istakao je da su im prosečni prihodi pali devet posto prošle godine zbog rasta troškova proizvodnje i pada otkupne cene proizvoda na tržištu.

Sindikat tvrdi kako veliki trgovački lanci potiskuju cenu prema dole dovodeći ih u neodrživo stanje.

“Stvara se klima potpune nesigurnosti, a poljoprivrednici ne vide budućnost na polju”, rekao je Ignacio Huertas, generalni sekretar UPA u zapadnoj pokrajini Ekstramaduri, tradicionalno poljoprivrednom i siromašnom kraju.

U Briselu je i drugi dan završio bez dogovora samit o budžeta EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a jedna od tačaka koja je podelila zemlje jesu subvencije poljoprivredi.

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je da će se Španija boriti da količina novca namenjenog poljoprivredi ostane blizu sadašnje. Ipak, priznaje da će to biti teško ostvariti, jer je Bregzit ostavio rupu od 75 milijardi evra u budžetu.


 

Više od trećine dosadašnjeg budžeta EU bila je namenjena poljoprivredi, premda ona predstavlja jedan odsto ekonomske aktivnosti bloka 27 država, pa neke zemlje poput Holandije to smatraju neodrživim.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je prošle nedelje smanjenje budžeta za subvencije poljoprivrednicima sa 36 na 30 posto. Španski poljoprivrednici bi time godišnje ostali bez 925 miliona evra, podatak je Udruženja poljoprivrednika COAG.

U Španiji, gde poljoprivreda učestvuje sa 2,8 posto u BDP, ministar Planas je rekao da vlada namerava da uvede zakon koji bi poljoprivrednicima dao veću moć u pregovorima sa supermarketima i trgovačkim lancima, te velikim distributerima.

Prema predloženom zakonu, ugovori o prodaji bili bi indeksirani troškovima proizvodnje, čime bi se osiguralo da poljoprivrednici ne prodaju svoje proizvode s gubitkom, izjavio je Planas, koji se nada se da će o vlada razmatrati predlog tog zakona krajem meseca u Madridu.

“Ako mi ne možemo pokriti troškove proizvodnje i svoje plate cenom proizvoda koji prodajemo, onda je očigledno da ne možemo doveka prodavati tako s gubitkom”, rekao je Huertas iz UPA. “Ovako više ne možemo nastaviti”, poručio je on.

Izvor: Index

Foto: screenshot