Prva banka u SAD sa sopstvenom kriptovalutom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

JPMorgan je prva banka u Sjedinjenim Američkim državama koja uvodi sopstvenu virtuelnu valutu.

Banka dnevno obavi transakcije u vrednosti većoj od 6.000 milijardi dolara za korporacije širom sveta u okviru svog ogromnog biznisa s platnim prometom.

U eksperimentu koji treba početi kroz nekoliko meseci, mali deo tih operacija će se obavljati putem nečega što se zove “JPM coin”, digitalni token koji su inženjeri ove banke napravili za promptno plaćanje između klijenata, javlja CNBC.

JPMorgan se priprema za budućnost u kojoj će finansijske operacije, od prekograničnih plaćanja do emisije korporativnog duga, biti preseljene u blokčejn.

To je tehnologija baze podataka koja je postala poznata po svojoj prvoj aplikaciji – bitkoinu. Ali, da bi se ta budućnost dogodila, J.P.Morganu je bilo potrebno da nađe način za transfer novca istom vrtoglavom brzinom kojom se danas elektronski zaključuju ugovori, umesto da se oslanja na staru tehnologiju kao što su tzv. “žičani transferi” (S.W.I.F.T).

Kada budu završena testiranja u sferi međunarodnih plaćanja, ovo će biti jedna od prvih aplikacija u stvarnom svetu za jednu kriptovalutu u bankarskoj industriji.

Svaki “JPM novčić” će se menjati za jedan američki dolar, tako da njegova vrednost neće varirati, što je slično konceptu takozvanih stabilnih kovanica.

Izvor: Tanjug, BIZLife

Foto: Pixabay