Prva digitalna farma u Srbiji i u regionu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Krivaji kod Bačke Topole otvorena je prva digitalna farma u Srbiji i regionu, koja će poljoprivrednicima omogućiti da smanje rizik u proizvodnji, troše manje vode i đubriva i ulože manje sredstava, a dobiju veće prinose.

Platformu je kreirao Institut „BioSens“ iz Novog Sada u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem „Krivaja“, a Brnabić je najavila da će Vlada uložiti 14 miliona evra u izgradnju zgrade tog instituta, koji će biti evropski centar naučne izvrsnosti.

Digitalna farma osmišljena je u okviru projekta ANTARES, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije.

Farma ima savremenu opremu, alate i mehanizaciju, ali i virtuelni – platformu „Agrosens“ za praćenje useva koju poljoprivrednici koriste od oktobra.

Ova platforma poljoprivrednicima obezbeđuje besplatno dostupne satelitske snimke Evropske svemirske agencije, iz koje se na svakih pet dana može dobiti snimak parcele, na osnovu kojeg istraživači sa Instituta „BioSens“ daju izvještaj o stanju useva.

Može se dobiti i precizna vremenska prognoza za određenu lokaciju, kao i meteorološki podaci o tome koliko je vode akumulirano na parceli.

Na farmi će poljoprivrednici moći da nauče kako nove tehnologije mogu da im pomognu da unaprede proizvodnju, od pripreme zemljišta, setve, navodnjavanja, ishrane bilja, do žetve i radova na pripremi naredne sezone.

Poljoprivrednici će moći da se informišu i o primeni dronova koji mapiraju teren, prate rast kultura, otkrivaju bolesti useva, jer kada se usevi posmatraju iz vazduha, vide se delovi parcele koji lošije napreduju, pa se mogu sprovesti lokalne mere.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay