Prva godina sa više od dva miliona prodatih elektromobila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prošle godine širom sveta prodato je ukupno 2,1 milion električnih i hibrinih vozila, čime je taj broj prvi put premašio dva miliona.

Udeo takvih vozila među svim novoregistrovanim iznosi 2,4 odsto, a Kina je i dalje svetski lider u prodaji električnih automobila, navodi se u studiji nemačkog instituta Cam.

U Kini je prošle godine prodato više od 1,2 miliona električnih vozila, što je 62 odsto više nego u 2017. Udeo ovih vozila porastao je za 1,8 posto, na 4,5 posto prošle godine.

Prema analitičarima, kupovina električnih automobila u Kini uglavnom je vođena željom da se smanji zavisnost od uvoza nafte i ojačaju kompetencije kineskih proizvođača automobila, dok su ekološka pitanja u pozadini.

Na drugom mestu su Sjedinjene Države, gde se broj električnih vozila povećao za 86 posto na 361.000. Među Amerikancima daleko najpopularniji ostaje Tesla, posebno njegov model 3.

U Evropi je na čelu Norveška, gde je gotovo svako drugo novoregistrovano vozilo bilo sa električnim ili hibridnim motorom. Ukupno ih je bilo 73.000.

U Nemačkoj, automobilskoj supersili, udeo električnih i hibridnih vozila porastao je za 0,4 posto, na 2 posto prošle godine.

U Kini se očekuje porast broja električnih vozila na 1,6 miliona ove godine i 2,7 miliona na globalnom nivou.

Institut očekuje da će snažniji rast biti izazvan prodajom velikog broja električnih i hibridnih modela proizvođača, kao što su Audi, BMW i Mercedes-Benz.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay