Prva pobeda Lega protiv kineskih plagijatora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Danski proizvođač igračaka Lego dobio je važan sudski proces u Kini protiv dve firme koje su proizvodile igračke gotovo identične ponudi LEGO Friendsa, ali pod markom Bela.

Lego je tužio dve kineske firme, nakon što je prethodno Viši sud u Pekingu presudio da su Legov logotip i ime na kineskom “poznati” zaštitni znakovi. To je kompaniji omogućilo da pred sudovima uspešnije traži zaštitu.

Sada je sud u pokrajini Šandong zaključio da “neki proizvodi Bela predstavljaju povredu autorskih prava Lego grupe i proizvodnja i prodaja tih proizvoda predstavljaju povredu propisa poštene tržišne utakmice”, naveo je Lego u sopštenju.

To je prva sudska pobeda za Lego u predmetu kršenja autorskih prava u Kini gde su kopije poznatih kockica i figura česta pojava, potkopavajući nastojanja danske kompanije da osigura udeo u 31 milijardu dolara vrednom kineskom tržištu igračaka i igara.

Za udeo na kineskom tržištu, Lego “bije bitku” sa proizvođačem Barbika Mattelom i Hasbroom, koji proizvodi seriju igračaka My Little Pony, podseća Rojters.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay