Prvi direktan let od Australije do Evrope

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prvi direktni linijski let putničkog aviona od Australije do Velike Britanije krenuo je u subotu iz Perta za London, čime se putovanje skraćuje na 17 sati i 20 minuta.

To je prvi redovan let od 14.498 kilometara koji direktno spaja dva kontinenta, saopštio je australijski Qantas, jedna od najstarijih aviokompanija sveta. Po dužini, taj let je na trećem mestu u svetu među komercijalnim letovima.

To je i najduži komercijalni let ikada do sada avionom Boing 787 „drimlajner“.

Let na liniji Sidnej-London, uveden 1947. godine i nazvan „Put kengura“, trajao je četiri dana, uz devet usputnih sletanja i noćenje putnika.

Nova linija je deo ambicioznog projekta Qantasa koji dodaje veoma dugačke letove, među kojima od istočne obale Australije do Evrope, pod nazivom „Project Sunrise“.

Jedna od zabrinutosti kompanije bila je udobnost tokom toliko dugog putovanja. Zato neki putnici nose posebne uređaje koji istraživačima Univerziteta u Sidneju omogućavaju da prikupe podatke o spavanju, aktivnosti mozga, sedenju i aktivnosti, kao i o „hidraciji“ tokom i posle leta, objavio je Dejli Telegraf iz Sidneja.

Rekordno dugačak komercijalni let je Doha-Oklend Katar ervejsa (14.535 km za 17 sati i 40 minuta), a slede let Dubai-Oklend (14.200 km za 17 sati i 20 minuta), Los Anđeles-Singapur Junajtid erlajnsa (14.100 km za 17 sati i 20 minuta) i Sidnej-Dalas Kvantasa (13.800 km).

Do 2013. godine, Singapur erlajns je „erbasom A340“ leteo više 15.000 kilometara na liniji od Singapura do Njujorka, ali je odustao zbog prevelikih troškova, mada planira da obnovi tu liniju i na nju pošalje novu, ekonomičniju verziju „erbasa A350“.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay