Prvi ELEKTRIČNI BOLID u državi: Za 3s do 110 km/h a napravili su ga STUDENTI

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nakon dve godine neprospavanih noći, laboratorijskih ispitivanja, uveravanja profesora da je projekt izvodiv, a onda i zasukanih rukava i odrađenih “fizikalija”, studenti zagrebačkog Fakulteta mašinstva i brodogradnje (FSB) napravili su svoj prvi električni bolid.

To je ujedno i prvi hrvatski trkači automobil na struju i već su ga i testirali.

FSB Racing Team zapravo postoji već 15 godina, a njihova priča počela je sada već davne 2004., kada je jedan od studenata FSB-a i zaljubljenika u Formulu 1 surfujući internetom naleteo na međunarodno takmičenje Formula Student (FS), piše Novac.hr.

Imaju iza sebe već SEDAM bolida

FSB Racing Team iza sebe ima sedam bolida. Tačnije, napravili su pet trkačkih vozila, od kojih su svi na benzinski pogon, a za posljednja dva, Arctos i Strix, napravili su i unapređene “R” verzije.

Zapravo, svaki novi bolid FSB Racing Teama donosi niz poboljšanja nad onim prethodnim pa tako njihova vozila postaju lakša, izrađena su od boljih materijala te imaju bolje vozne karakteristike.


Ali, poslednji bolid koji je njihovih ruku delo posebno se izdvaja. Na samu ideju o razvoju električnog trkačkog automobila došla su tri studenta koja su radila i na poslednjem vozilu FSB Racing Teama.

Iako su profesori s Katedre za motore i vozila na fakultetu bili veoma skeptični o mogućnosti razvoja tako ambicioznog projekta, prezentacija detaljnog koncepta oborila ih je s nogu. Reč je o modelu koji su nazvali FSB RT06E Vulpes i to je, kako je objasnio šef marketinga u timu, prvi stopostotni električni bolid, a već pripremaju i novi.

Ovogodišnji Vulpes pogonjen je s dva električna motora, svaki snage 40 kilovata. Snaga se prenosi preko dva reduktora koji su smešteni u jednom kompaktnom kućištu, a baterijski paket je kapaciteta 7,5 kWh i sastoji se od šest odvojenih segmenata. Hlađen je uljem i masa mu je oko 45 kilograma.

Doseže maksimalnu brzinu od 110 km/h, koliko je ograničeno pravilnikom Formule Student, a ubrzanje do 100 km/h Vulpes postigne u tri sekunde.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay