PRVI PUT: Mercedes kupuje struju od vetroelektrane

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanija Mercedes Benz objavila je da je sklopila prvi sporazum o direktnoj kupovini energije s jednom poljskom vetroelektranom.

To je prvi takav sporazum neke kompanije i proizvođača struje potpisan u Poljskoj.

Mercedes će kupovati struju iz vetroparka od 45 MW za svoju fabriku u Javoru, deset kilometara od vetroelektrane. Na dugi rok kompanija planira da sve potrebe za strujom pokriva iz obnovljih izvora.

Vetropark Tašalin radi od 2013. Operater je VSB Obnovljiva energija Poljska, objavila je organizacija vetroindustrije WindEurope koja je aktivna u više od 50 zemalja.

Poljska šema za obnovljivu energiju omogućava isporučiocima obnovljive energije da prodaju struju na tržištu ili kroz sporazume o kupovini energije (PPA).

Inače, broj sporazuma između proizvođača struje i korporacija koje je troše brzo raste u Evropi. U 2017. je prodaja energije iz vetra kroz takve aranžmane porasla za 130 posto.

„To je dvostruki prvi put. Prvi korporativni sporazum o kupovini obnovljive energije u auto-industriji i prvi takav sporazum u Poljskoj. PPA su krenuli u IT sektoru, a danas ih ima i u prerađivačkom, poput industrija aluminijuma, čelika, hemijskoj, farmaceutskoj, i sada automobilskoj“, istakao je direktor WindEuropea Giles Dixon.

Prema njegovim rečima, PPA s obnovljivim izvorima osigurava korporacijama-potrošačima pouzdanu energiju po konkurentnoj ceni, kao i kupovinu po fiksnoj ceni tokom dužeg perioda.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay