Putin samouvereno o rastu ruskog BDP

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Ruske vlasti planiraju da smanje budžetski deficit bez nafte i gasa s 8,5 odsto na 5,9 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2019. godini, izjavio je predsednik Vladimir Putin.

“Planiramo pad deficita bez nafte i gasa s nedavnih 8,5 odsto na 5,9 odsto BDP. Ukupni deficit federalnog budžeta biće manji od jedan odsto”, rekao je Putin na međunarodnom investicionom forumu u Moskvi, a prenosi Tass.

On je kazao da sve to doprinosi stabilizaciji makroekonomskih uslova i dodao da se smanjuje zavisnost federalnog budžeta od situacije na tržištu nafte.

“Dok su prihodi od nafte i gasa činili 51,3 odsto budžeta u 2014. godini, oni ove godine iznose oko 39 odsto. Svega trećina prihoda u federalnom budžetu biće od nafte i gasa u naredne tri godine. Ukupni prihodi federalnog budžeta definitivno će rasti u isto vreme”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da je rast industrijske proizvodnje u Rusiji u prvih devet meseci 2017. godine dostigao 1,8 odsto, a da je priliv stranih direktnih investicija porastao u tom periodu na 23 milijarde dolara, što je 2,5 puta više nego u prvih devet meseci prošle godine.

Putin je rekao da je ruska ekonomija prevazišla stagnaciju i da je njen oporavak održiv i dodao da na tom forumu učestvuje više od 1.000 gostiju iz preko 60 zemalja.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP