Rad u Nemačkoj: Kakve su prosečne plate i koliko ostane na kraju meseca?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Angela Merkel početkom nedelje je najavila uvođenje novog zakona o useljavanju stručnih radnika sa ciljem programa otvaranje novih radnih mesta i podsticanje zapošljavanja. Bez obzira koliko ova vest obradovala one koji nameravaju da potraže posao u ovoj zemlji, deo njih možda odustane nakon informacija koje objavljuje Dojče vele (DW).

DW je napravio analizu o tomu kako se u Nemačkoj živi sa prosečnom platom, i prema tim podacima među traženim branšama, građevinski inženjeri zarade oko 3.000 evra bruto, što je otprilike 2.000 neto. Arhitekte su u rangu građevinskih inženjera, lekari i matematičari zarađuju 600, a informatičari po 300 evra više.

Konobari, kuvari i frizeri mesečno prime samo 1.000 evra, plus napojnice. A automehaničari, električari i moleri oko 1.300 evra.

Sve više novih gastarbajtera s jugoistoka Evrope u Nemačkoj radi kao negovatelji i medicinski tehničari. Prosečna plaća negovatelja s iskustvom iznosi 2.400 evra bruto, što je oko 1.600 evra neto.

Od tog novca, na stan i režije, zavisno od grada stanovanja, ode najmanje 600 evra. Za hranu se u proseku izdvaja 280 evra – po osobi, dok mesečna karta za javni prevoz košta najmanje 50 do 100 evra.

U novčaniku, dakle, ne ostane baš previše, zaključuje DW.

Uzimajući u obzir visinu plata u Srbiji i borbu većeg dela građana da “izguraju mesec” sa minimalnom ili platom ispod prosečne, Nemačka je i dalje Eldorado, zaključuje BIZLife.

Izvor: DW, BIZlife

Foto: Pixabay