Rađa se novi zlatni gigant

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kanadski rudarski gigant Barrick Gold kupio je konkurenta Randgold Resources fokusiranog na Afriku, čime će nastati najveća kompanija u industriji vađenja zlata u svetu, vredna 18,3 milijarde dolara.

Transakcija je opisana kao spajanje dve kompanije, ali se zapravo radi o preuzimanju budući da će Barrickovi investitori u zajedničkoj kompaniji imati većinski udeo od 66,6 posto. Ostatak će pripasti Randgoldovim deoničarima.

„Odbori Barrick Gold Corporationa i Randgold Resources Limiteda sa zadovoljstvom objavljuju da su postigli sporazum o uslovima preporučenog spajanja na principu zamene deonica… kako bi stvorili vodeću rudarsku kompaniju za vađenje zlata“, stoji u saopštenju dve kompanije.

Prema sporazumu, deoničari Randgolda dobiće 6,1280 novih Barrickovih deonica za svaku Randgoldovu.

Izvršni predsjednik kanadske kompanije John L. Thornton obavljat će istu dužnost i u novonastaloj kompaniji dok će izvršni direktor Randgolda Mark Bristow zadržati taj položaj u novoj kompaniji.

„Povezivanje Barricka i Randgolda stvoriće novog predvodnika u stvaranju vrednosti u industriji vađenja zlata“, naveo je izvršni predsednik kanadske kompanije John L. Thornton, koji će obavljati istu dužnost i u novonastaloj kompaniji.

Grupa će imati kombinovanu tržišnu kapitalizaciju od 18,3 milijarde dolara, te ukupne godišnje prihode od oko 9,7 milijardi dolara.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay