Radnicama iz Srbije obećano 490 evra, a radile za 200

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Osam šivačica iz Srbije demonstrativno je napustilo posao u segedinskoj kompaniji Sefo u kojoj su bile na plaćenoj obuci i vratilo se nazad.

Njima je, tvrde, obećana mesečna plata od 490 evra i posao u pogonu koji je lokalna vlast najavila da će biti otvoren u Baču. Od fabrike ni traga ni glasa, a radnicama je, kažu, isplaćeno daleko manje novca.

Iz opštine smo krenule, ovde se i vraćamo da tražimo pravdu. To kaže osam radnica koje su se javile na oglas firme koja je najavila otvaranje fabrike u Baču. Mnoge od njih napustile su stalne poslove i otišle na plaćenu obuku u Segedin, zbog obećanih primanja od 490 evra mesečno. Kad su tamo stigle, shvatile su da će biti plaćene po satu, i to, daleko manje.

„Mi smo dobile 355 forinti. To vam je sto i neki dinar u našem novcu. A kad smo sve izračunale, mi ne radimo za 490, nego za 200 evra. Toliko bismo dobili para, za deset sati rada“, kaže bivša radnica Sefo Segedin Snežana Perać.

U opštinskoj kancelariji se još uvek nalaze šivaće mašine, na kojima su pokazivale da li umeju da izrađuju garderobu brenda „Paul&Shark“ koji Sefo proizvodi, gde i dalje stoji oglas koji potvrđuje da je radnicama obećano 490 evra mesečno.

Direktor ove, inače državne firme, kaže da obećanja nije bilo, a da su radnice i preplaćene.

„Naše preduzeće nije ponudio radnicima primanja od 490 evra. Mi smo dali ponudu koja odgovara minimalcu u Mađarskoj, što su radnici iz Srbije i prihvatili. Da bismo bili fer, za radnike iz Srbije isplatili smo neto 490 evra za mesec, uzimajući u obzir odrađene sate, što je mnogo više od onoga što bi im pripalo po ugovoru“, rekao je generalni direktor Sefo Segedin, Čaba Kiš Šandor.

Slavko Mijatov, privatnik iz Novog Sada, bio je veza između opštine i mađarske firme. Na tvrdnje da su sav novac dobile, radnice odgovaraju kovertama. „Ovo je isplaćeno za april mesec, što znači da nam je plata 73010 forinti. Razumete? To je 25550 dinara. Koliko je to evra?“, pitale su.

„Radnici su prevareni u tome što im je obećan posao i što je, po sporazumu koji je potpisan, dogovoreno da se otvori firma u Baču u roku od 90 dana“, kaže Mijatov i dodaje da „posle ovoga, kad su se radnici vratili, ne očekuje više ništa“.

Šta očekuje opština, čiji se poziv na testiranje radnika nalazi na oglasu? Predsednik opštine tvrdi, prvi put u životu vidi taj oglas i kaže da je „odgovornost lokalne vlasti bila samo da obezbedi prostor za testiranje i izda halu za najavljenu fabriku“.

„Nismo im, naravno, iznajmili halu pošto nisu ni tražili da konkurišu“, kaže predsednik opštine Bač Borislav Antonić. On se nada da ova priča nije gotova, da je sve bio nesporazum i da će do najavljene investicije – ipak doći.

Izvor: N1

Foto: Pixabay